Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal

Tájékoztató az Ukrajnából menekülők részére

LOGO kicsi

1. Mivel foglalkozik az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, kiknek tudunk segítséget nyújtani?

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság a Magyarország területén tartózkodó külföldi állampolgárok beutazásával és itt tartózkodásával foglalkozó rendvédelmi szerv.

 

Általános információk

A gyűjtőpontok bármelyikét vagy a Főigazgatóság bármely ügyfélszolgálati irodáját felkereső külföldi állampolgárok számára a Főigazgatóság munkatársai mindig az egyedi körülményekre tekintettel adnak tájékoztatást. Emiatt a lentiek csak tájékoztató jellegű információk.

Kérjük, hogy amennyiben ügyintézés céljából gyűjtőpontra vagy a Főigazgatóság ügyfélszolgálatára érkezik, az ügyintézéshez hozza magával a rendelkezésére álló okmányait (úti okmány, tartózkodási engedély stb.) és egyéb releváns iratait.

 

2. Magyar állampolgár / kettős (ukrán- magyar állampolgár) vagyok, szükséges a Főigazgatóságnál bármilyen okmányt bemutatnom/igényelnem?

Nem, a Főigazgatóság csak külföldi, vagyis nem magyar állampolgárok részére állít ki olyan okmányokat, amivel Magyarország területén jogszerűen tartózkodhatnak. Aki magyar állampolgársággal, vagy a magyar állampolgárságán kívül ukrán állampolgársággal is rendelkezik, rá a magyar állampolgárokra vonatkozó jogok és kötelezettségek vonatkoznak.

 

Akinek szállásra, élelmiszerre, gyógyszerre, vagy más ellátásra lenne szüksége, többek között az alábbi linken található segélyszervezetek bármelyikéhez fordulhat:

https://jobbadni.hu/segitseget-kerek/altalanos-tajekoztato/

https://www.maltai.hu/

https://segelyszervezet.hu/kampanyok/haboru-ukrajnaban/

https://voroskereszt.hu/

 

3.  Ukrán állampolgár vagyok, hol és milyen kérelmet nyújtsak be, hogy Magyarországon jogszerűen tartózkodhassak?

Ukrán állampolgárok biometrikus (új típusú) útlevéllel külön vízum és egyéb eljárás nélkül beutazhatnak Magyarország területére. Amennyiben van útlevele, vagy más okmánya (személyi igazolvány, vezetői engedély, anyakönyvi kivonat, vagy bármilyen más fényképes okmány), azt mindenképpen hozza magával!

 

Az Ukrajnából útlevéllel érkező ukrán állampolgár (tehát magyar állampolgársággal nem rendelkező) dönthet úgy, hogy Magyarországon kíván maradni, ezt külön engedély nélkül 90 napig megteheti. Amennyiben azonban ennél tovább kíván Magyarországon tartózkodni, vagy dolgozni, tanulni szeretne, akkor a megfelelő kérelmet kell a Főigazgatóságon benyújtani (lásd a honlap felső piros sávjában a „Tartózkodás Magyarországon” fület).

 

Ukrán állampolgárokat megilletheti a menedékeskénti elismerés is. Magyarország ideiglenes védelemben részesítheti (más néven menedékesként elismerheti) azt, aki Ukrajnából a fegyveres konfliktus miatt kényszerült elmenekülni. A menedékes státusz ideiglenes, addig biztosít tartózkodási jogosultságot, amíg a háború tart.

A menedékes státusz nem jogosít fel az Európai Unió területén történő utazásra, valamint az unió más tagállamában történő tartózkodásra.

 A menedékeskénti elismerés iránti kérelem benyújtására személyesen van lehetőség a kialakított gyűjtőpontok bármelyikén a nap 24 órájában, vagy az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság bármely ügyfélszolgálati irodáján ügyfélfogadási időben.

 

Hol vannak jelenleg a gyűjtőpontok?

Település

Cím

Fogadóhely megnevezése

Elhelyezhető létszám (fő)

Vásárosnamény

Munkácsi út 2.

Művelődési Ház

60

Tarpa

Kossuth út 19.

Művelődési Ház

50

Aranyosapáti

Petőfi út 6.

Tornaterem

30

Fehérgyarmat

Iskola köz 2. szám

Sportcsarnok

700

Mándok

Szent István tér

Általános iskola

300

 

4.  Ukrajnában élek, ott tartózkodom jogszerűen, de nem vagyok ukrán állampolgár. Nekem milyen lehetőségeim vannak?

Az Ukrajnában jogszerűen tartózkodó harmadik országbeli állampolgár (aki engedéllyel ott tanult, dolgozott, stb.), aki Magyarországon nem rendelkezik tartózkodásra jogosító engedéllyel két lehetőség közül választhat.

 

Amennyiben származási országába történő visszatérése megoldott, ezt jeleznie kell az eljáró hatóságoknak (rendőrség, Főigazgatóság) és a Főigazgatóság olyan dokumentumot állít ki, mely a kiutazásig lehetővé teszi a Magyarországi tartózkodást. Ezt azok számára javasoljuk, akik előreláthatóan 1-2 héten belül el tudják hagyni Magyarországot.

Aki Magyarországot el kívánja hagyni, annak az IOM ( International Organization for Migration) nyújthat segítséget. Amennyiben nagyobb számú ( tehát, több, mint 20 fő) csoport kíván charterjárattal hazatérni, a Főigazgatóság Idegenrendészeti Igazgatóságának Kényszerintézkedési és Kiutaztatási Osztályával vegyék fel a kapcsolatot ( Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ) további információkért.

Amennyiben valaki nem tudja Magyarországot elhagyni, szintén van lehetősége menedékeskénti elismerését kérni.

A jogszerű ukrajnai tartózkodásra jogosító okmányait minden esetben hozza magával!

 

5. Már Ukrajnában is jogszerűtlenül tartózkodtam, mit tehetek?

Amennyiben magyarországi tartózkodásra nem jogosult és nem tudja igazolni, hogy Ukrajnában jogszerűen tartózkodott, úgy Magyarország területét minél hamarabb el kell hagynia. Ez erre irányuló idegenrendészeti eljárást a Főigazgatóság haladéktalanul megindítja, így segítve a mihamarabbi visszatérést hazájába.

 

6. Kijelölt helyen való tartózkodásról kaptam határozatot, ez mit jelent?

Mind az idegenrendészeti, mind a menekültügyi eljárásban sor kerülhet kötelező tartózkodási hely kijelölésére, melyre szigorú magatartási szabályok vonatkoznak. Ebben az esetben szükséges, hogy az illető a kijelölt szálláshelyen legyen elérhető, és amennyiben a határozat ilyennemű rendelkezést tartalmaz, a megye közigazgatási területét ne hagyja el.

Felhívjuk a figyelmet továbbá, hogy Magyarország jogszabályait mindenki köteles betartani, ezért a kijelölt helyen való tartózkodás magatartásai szabályainak megszegése szankcióval jár, és szabálysértési eljárást, valamint - ismételt jogsértés esetén- idegenrendészeti vagy menekültügyi őrizet elrendelését vonhatja maga után.

 

7. A Főigazgatóság ügyfélszolgálatai:

A Főigazgatóság ügyfélszolgálatainak elérhetőségei és ügyfélfogadási rendje a Főigazgatóság honlapján a Kapcsolat menüpont → Területi szervek elérhetőségei cím alatt, illetve az alábbi linken látható: Területi szervek elérhetőségei

 

 

Ügyintézés
 • Formanyomtatványok

  A program segítségével elektronikusan kitöltheti a formanyomtatványt és leellenőrizheti, hogy minden szükséges mezőt kitöltött-e. A kitöltött formanyomtatványt saját gépére elmentheti és nyomtathatja.A funkció Word 2007-re optimalizált. Amennyiben ilyen programmal nem rendelkezik, a formanyomtatványokat pdf-ben le tudja tölteni a felső menüben található tájékoztatóból.
  Feltöltés alatt

  Kategória:

 • Milyen kérelmet nyújtsak be?

  Magyar állampolgár esetén családtag:
  • a magyar állampolgár házastársa,
  • a magyar állampolgár házastárs kiskorú gyermeke (ideértve az örökbefogadott és nevelt gyermeket is), aki felett a házastárs szülői felügyeleti jogot gyakorol,
  • a kiskorú magyar állampolgár felett szülői felügyeleti joggal rendelkező,szülői felügyeleti jogát gyakorló, a magyar állampolgárral egy háztartásban élő személy;


  EGT állampolgár esetén családtag:
  • az EGT-állampolgár házastársa,
  • az EGT-állampolgár vagy házastársa 21. életévet be nem töltött vagy eltartott leszármazója,
  • az EGT-állampolgár vagy házastársa eltartott felmenője, valamint
  • akinek az eljáró idegenrendészeti hatóság családtagként való beutazását és tartózkodását engedélyezi,
  • az EGT-állampolgár élettársa, amennyiben magyar hatóság vagy az Európai Unió más tagállamának hatósága előtt regisztrált élettársi kapcsolatot létesített,  A Tanács 2003/109/EK irányelve (2003. november 25.) a harmadik országok huzamos tartózkodási engedéllyel rendelkező állampolgárainak jogállásáról;
  A 2003/109/EK irányelv célja
  • egyfelől, hogy meghatározza a tagállamok által a „huzamos tartózkodási engedéllyel rendelkező” jogállásnak, valamint az ehhez kapcsolódó jogoknak a harmadik országok olyan állampolgárai számára történő megadásának és visszavonásának feltételeit, akik jogszerűen tartózkodnak a tagállam területén,
  • másfelől pedig, hogy szabályozza az ilyen jogállással rendelkező harmadik országbeli állampolgárok számára a tartózkodás feltételeit a huzamos tartózkodási engedéllyel rendelkező jogállást megadó tagállamtól eltérő tagállamban.

  A „magas szintű képzettséget igénylő munkavállaló”: olyan személy munkavállalása, aki: másvalakinek az irányítása alatt vagy másvalaki számára végzett valódi és tényleges munkavégzés céljából az adott tagállamban munkavállalóként a nemzeti munkajogi jogszabályok és/vagy a nemzeti gyakorlat szerinti védelemben részesül, a jogviszonyra való tekintet nélkül, fizetést kap, és rendelkezik a megfelelő és konkrét kompetenciával, amelyet felsőfokú szakmai képesítés bizonyít.
  A „munkavállaló”: olyan személy munkavállalása, aki: másvalakinek az irányítása alatt vagy másvalaki számára végzett valódi és tényleges munkavégzés céljából az adott tagállamban munkavállalóként a nemzeti munkajogi jogszabályok és/vagy a nemzeti gyakorlat szerinti védelemben részesül, a jogviszonyra való tekintet nélkül, fizetést kap, és rendelkezik a megfelelő és konkrét kompetenciával.

  Tartózkodási engedéllyel rendelkezés esetén kérhető a határozatlan ideig tartózkodás

  A kérdések segítségével 3 percen belül megtudhatja, milyen tartózkodási engedély iránti kérelmet kell benyújtania. A kérdéssor végén a kiválasztott kérelemtípushoz kapcsolódó minden információt megtalál.

  Kérelem célja: • Belügyi alapok

   

  Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság által az Európai Unió Belügyi Alapok társfinanszírozásával megvalósított projektekről bővebben itt olvashat.

   

  logo mmia pici

   

   

Hirdetmények

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság a 2005. november 1-jét követően indult eljárásokban hatósági döntéseit a jogszabályban meghatározott esetekben hirdetményi úton honlapján is közzéteszi. Amennyiben a lenti keresőbe beírt adatokkal nincs találat, kérem, kattintson a HIRDETMENY linkre és ismételje meg a keresést a megjelenő felületen.

HIRDETMENY

 

Tisztelt Ügyfelünk!

Nyújtsa be kérelmét online! 

Kizárólag elektronikus úton benyújtható ügytípusok 2023. január 1-től

 

Dear Client!

Submit your application online!

Case types that can only be submitted electronically from January 1, 2023

 

 

 gomb2student_kicsigomb.jpg

 

OK