Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal

Tartalomjegyzék

Eljárási tájékoztató a tartózkodási engedély pótlása vagy cseréje esetén

 

Tartózkodási engedély cseréje

Bármely személyes adata megváltozott (pl: vezetékneve házasság vagy válás miatt), illetve egyéb elírás történt az adataiban a tartózkodási engedély okmányon, tartózkodási engedély csere iránti kérelmet kell előterjesztenie.

 

Fontos:

 

Vezetéknév-változás esetében először kérelmeznie kell új útlevelet a megváltozott névvel. Kérjük, a tartózkodási engedély cseréje iránti kérelmet  ezután, az újonnan kiállított útlevéllel nyújtsa be.

 

1.Töltse ki a formanyomtatványt, amelyet IDE kattintva elérhet.

2.Hozza magával a hivatalos dokumentumokat az adatok módosításának alátámasztására (pl.: házassági anyakönyvi kivonat, születési anyakönyvi kivonat), valamint megváltozott adataival kiállított és érvényes útlevelét.

3.A kérelmet személyesen, a szálláshelye szerint illetékes regionális igazgatóságon tudja előterjeszteni.

4.Az eljárási díjat a kérelmezés során a helyszínen tudja kifizetni bankkártyával (20.000 forint)

 

Tartózkodási engedély pótlása

Tartózkodási engedély elvesztése, megrongálódása, megsemmisülése esetén az engedély pótlása iránti kérelmet kell előterjeszteni.

 

Fontos:

 

Ha a tartózkodási engedély okmányt külföldön veszítette el vagy tulajdonították el, akkor az okmány pótlása iránti kérelmét Magyarország külföldön működő konzulátusán kell előterjesztenie (ha az okmányt eltulajdonították, a kérelemhez csatolni szükséges az erről készült rendőrségi jegyzőkönyvet). A kérelem előterjesztéséhez rendelkeznie kell érvényes útlevéllel, amennyiben azt is elvesztette, akkor először az útlevelét kell pótolnia. Ezután jelentheti be a tartózkodási engedély elvesztésének tényét-

Töltse ki a formanyomtatványt, amelyet IDE kattintva elérhet.

1.A kérelmet személyesen a szálláshelye szerint illetékes regionális igazgatóságon tudja előterjeszteni.

2.Az eljárási díjat a kérelmezés során a helyszínen tudja kifizetni bankkártyával (20.000 forint)

Utoljára frissítve:

Ügyintézés
 • Formanyomtatványok

  A program segítségével elektronikusan kitöltheti a formanyomtatványt és leellenőrizheti, hogy minden szükséges mezőt kitöltött-e. A kitöltött formanyomtatványt saját gépére elmentheti és nyomtathatja.A funkció Word 2007-re optimalizált. Amennyiben ilyen programmal nem rendelkezik, a formanyomtatványokat pdf-ben le tudja tölteni a felső menüben található tájékoztatóból.
  Feltöltés alatt

  Kategória:

 • Milyen kérelmet nyújtsak be?

  Magyar állampolgár esetén családtag:
  • a magyar állampolgár házastársa,
  • a magyar állampolgár házastárs kiskorú gyermeke (ideértve az örökbefogadott és nevelt gyermeket is), aki felett a házastárs szülői felügyeleti jogot gyakorol,
  • a kiskorú magyar állampolgár felett szülői felügyeleti joggal rendelkező,szülői felügyeleti jogát gyakorló, a magyar állampolgárral egy háztartásban élő személy;


  EGT állampolgár esetén családtag:
  • az EGT-állampolgár házastársa,
  • az EGT-állampolgár vagy házastársa 21. életévet be nem töltött vagy eltartott leszármazója,
  • az EGT-állampolgár vagy házastársa eltartott felmenője, valamint
  • akinek az eljáró idegenrendészeti hatóság családtagként való beutazását és tartózkodását engedélyezi,
  • az EGT-állampolgár élettársa, amennyiben magyar hatóság vagy az Európai Unió más tagállamának hatósága előtt regisztrált élettársi kapcsolatot létesített,  A Tanács 2003/109/EK irányelve (2003. november 25.) a harmadik országok huzamos tartózkodási engedéllyel rendelkező állampolgárainak jogállásáról;
  A 2003/109/EK irányelv célja
  • egyfelől, hogy meghatározza a tagállamok által a „huzamos tartózkodási engedéllyel rendelkező” jogállásnak, valamint az ehhez kapcsolódó jogoknak a harmadik országok olyan állampolgárai számára történő megadásának és visszavonásának feltételeit, akik jogszerűen tartózkodnak a tagállam területén,
  • másfelől pedig, hogy szabályozza az ilyen jogállással rendelkező harmadik országbeli állampolgárok számára a tartózkodás feltételeit a huzamos tartózkodási engedéllyel rendelkező jogállást megadó tagállamtól eltérő tagállamban.

  A „magas szintű képzettséget igénylő munkavállaló”: olyan személy munkavállalása, aki: másvalakinek az irányítása alatt vagy másvalaki számára végzett valódi és tényleges munkavégzés céljából az adott tagállamban munkavállalóként a nemzeti munkajogi jogszabályok és/vagy a nemzeti gyakorlat szerinti védelemben részesül, a jogviszonyra való tekintet nélkül, fizetést kap, és rendelkezik a megfelelő és konkrét kompetenciával, amelyet felsőfokú szakmai képesítés bizonyít.
  A „munkavállaló”: olyan személy munkavállalása, aki: másvalakinek az irányítása alatt vagy másvalaki számára végzett valódi és tényleges munkavégzés céljából az adott tagállamban munkavállalóként a nemzeti munkajogi jogszabályok és/vagy a nemzeti gyakorlat szerinti védelemben részesül, a jogviszonyra való tekintet nélkül, fizetést kap, és rendelkezik a megfelelő és konkrét kompetenciával.

  Tartózkodási engedéllyel rendelkezés esetén kérhető a határozatlan ideig tartózkodás

  A kérdések segítségével 3 percen belül megtudhatja, milyen tartózkodási engedély iránti kérelmet kell benyújtania. A kérdéssor végén a kiválasztott kérelemtípushoz kapcsolódó minden információt megtalál.

  Kérelem célja: • Belügyi alapok

   

  Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság által az Európai Unió Belügyi Alapok társfinanszírozásával megvalósított projektekről bővebben itt olvashat.

   

  logo mmia pici

   

   

Hirdetmények

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság a 2005. november 1-jét követően indult eljárásokban hatósági döntéseit a jogszabályban meghatározott esetekben hirdetményi úton honlapján is közzéteszi. Amennyiben a lenti keresőbe beírt adatokkal nincs találat, kérem, kattintson a HIRDETMENY linkre és ismételje meg a keresést a megjelenő felületen.

HIRDETMENY

 

Tisztelt Ügyfelünk!

Nyújtsa be kérelmét online! 

Kizárólag elektronikus úton benyújtható ügytípusok 2023. január 1-től

 

Dear Client!

Submit your application online!

Case types that can only be submitted electronically from January 1, 2023

 

 

 gomb2student_kicsigomb.jpg

 

OK